Startpagina

Nieuws

Activiteiten

Contact

 

Geschiedenis

Bestuur

Lesindeling &
disciplines

Contactformulier

Tarieven

Informatie
van de KNHS

 

 

Geschiedenis van de vereniging


“RV DEO en PC De Ponyvriendjes “

Onder de naam “PC Jong Leven” is op 18 februari 1976 de huidige vereniging  te Haule opgericht. 

Het bestuur van het eerste uur bestond uit de heren G.Schievink, E. ten Hoor en H.C.M.Sturkenboom.

De federatie stond twee afzonderlijke verenigingen in één dorp niet toe, daarom werd uitgeweken naar Donkerbroek. De naam van de ponyclub werd veranderd in ”PC De ponyvriendjes, met als vestigingsplaats Donkerbroek. In 1979 kwam daar naast de ponyclub een paardenclub bij, die “LR DEO”werd genoemd. Te samen vormen ze nu de huidige vereniging “RV DEO en PC de Ponyvriendjes”.

Het doel dat de vereniging nastreeft is het in clubverband beoefenen van de pony - en paardensport.

In de beginjaren werden de lessen op zaterdag gegeven. En omdat toen bijna niemand een eigen paardentrailer bezat, werd er door de vereniging een grote veewagen aangeschaft. Deze kon achter een tractor worden vervoerd. Er werd een route en tijdschema opgesteld, waarop de leden van huis naar de bak werden vervoerd. De leden moesten op de aan hen doorgegeven tijd klaarstaan. Na verloop van tijd schafte iedereen eigen vervoer aan, en werd de veewagen alleen zo af en toe nog eens verhuurd voor het vervoer van pinken en kalveren. 

Één van de eerste instructeurs  was de heer A.J. van Rozen. De heer van Rozen heeft vele jaren deel uitgemaakt van het bestuur. Na zijn aftreden is hij benoemd tot erelid van de vereniging. 

Twee andere bestuursleden van het eerste uur, en medeoprichters zijn de heer G.Schievink en de heer H.C.M. Sturkenboom. Ook zij zijn na het aftreden tot erelid van de club benoemd. De heer Schievink is jarenlang voorzitter van de  vereniging geweest. In 1994 is hij opgevolgd door Geertje Baron. Zij heeft vervolgens in 2000 de voorzittershamer doorgegeven aan Dries van Zanden. Hij heeft in 2013 besloten af te treden en Margot Visser heeft het overgenomen.

’s Zomers worden de lessen al decennialang in de buitenbak aan de Bentemaden gegeven. Deze buitenbak wordt door de club voor een symbolisch bedrag “gehuurd” van ons buitengewoon erelid de heer A.J. van Rozen uit Schrappinga. Bij velen bekend als jurylid, bij o.a. de streekwedstrijden.

’s Winters wordt uitgeweken naar een binnenmanege, op dit moment krijgen alle lessen les in Fochteloo bij 'De Flint' aan het Zuideinde.


“RV DEO en PC de Ponyvriendjes” kenmerkt zich door het gemoedelijke en vriendschappelijke karakter. Het plezier in de ruitersport staat voorop, dit ongeacht de kwaliteit van het paard of de ruiter. De gezelligheid en het gezamenlijk  pony- en paardrijden zijn belangrijke factoren. Voor diegenen die hun prestaties op een hoger niveau willen brengen, worden naast de wekelijkse lessen in het zomerseizoen clinics georganiseerd in zowel dressuur als springen. Disclaimer

Copyright (c) 2008-2024 - R.V. Deo & P.C. de Ponyvriendjes. All rights Reserved.